Nittio procent av gästerna återkommer sommar efter sommar, så
troget att ägarna till Pensionat Holmhällar på Gotland på eget
initiativ bokar in dem till nästa år.
– Vi gör som vi alltid har gjort och ändrar inte på så mycket,
säger Calle Hansén som äger och driver pensionatet med hustrun Eva och
dottern Olivia.
HOLMHÄLLAR LIGGER
vackert beläget på halvön Storsudret på södra Gotland, vid en långgrund sandstrand omgivet av raukar och tallskog.
Pensionatet har med åren fått en viss kultstatus tack vare sin bevarade 50-talskaraktär och sitt genuina pensionatskoncept.
Med ”alltid” menar Calle Hansén sedan 1949, då hans pappa Henry Hansén köpte de ursprungliga byggnaderna av militären.
I början av 1960-talet byggdes tretton av de sexton stugor som finns idag.
Den mest populära stugan kallas Burgen. Den ligger finast mot havet, men
har också historia i väggarna. Exempelvis hyrde författaren Lars
Gyllensten den i flera decennier.
– Många vill boka Burgen men stugan går till samma gäster, samma veckor,
varje år. Skulle vi börja rucka på vilka som har vilka stugor, skulle
det bli väldigt rörigt. Det händer att folk ringer två år i förväg för
att boka. Vi måste ändå säga nej, för vi kan ju inte räkna bort en
stamgäst, säger Calle Hansén, som själv jobbat på pensionatet alla
somrar sedan 1966 då han var tonåring.
STAMGÄSTERNA ÄR SOM
sagt många. Några gäster är till och med återkommande sedan decennier
tillbaka. Frågan är: Hur gör man för att få så trogna gäster?
Enligt Calle är det just det genuint enkla, den vackra naturen, lugnet
och avsaknaden av organiserade aktiviteter som gör att folk kommer
tillbaka.
– Vi vill inte att det ska bli en semesterby med massor att göra. Här
kan man sitta och kolla på myrstacken, på hur myrorna jobbar och grejar,
säger Calle.
En annan sak som lockar är att pensionatet drivs i traditionell anda.
För alla gäster gäller halvpension. Frukost serveras mellan klockan
08.30 och 10 och middagen står på bordet exakt klockan 17. Ja det står
faktiskt ”exakt” på informationen.
– Vi hade gäster som dök upp ända fram till 18 så vi förtydligade
middagstiden. Det handlar om att maten är klar klockan 17 och då ska man
sitta till bords. Som hemma. Alla gäster har fasta platser i matsalen
och egna servetter som läggs i servettkuvert med namn på, säger Calle.
DE STRIKTA TIDERNA
handlar också om att familjen, som är på plats varje dag hela säsongen,
ska kunna stänga verksamheten klockan 19 och gå hem. I matsalen är
det inte tillåtet att äta i bar överkropp, barfota eller med en keps på
huvudet. Att inte äta upp sin mat är inte heller något pensionatet tar
lätt på. Numera finns en skylt i matsalen om att mat inte får slängas.
– Vi vill att det ska vara ordning och respekt för middagen. De flesta
av våra gäster accepterar och gillar att det är så, säger Calle Hansén,
och tillägger att de känner de flesta gäster.
– Den personliga kontakten vi har med gästerna är viktig. När de kommer
är det ett kärt återseende med kramar. När de lämnar sätter vi oss
alltid ner en stund och pratar om hur det varit. De blir som
familjemedlemmar, säger Calle Hansén.
ÄVEN OM MAN
inte är stammis går det att boka en vistelse här. Holmhällar har förutom
stugor också rumslogi, från vandrarhemsnivå till rum med städning och
egen dusch. Allt är fräscht och prydligt, men mycket enkelt.
I början av 1970-talet öppnade Holmhällar för utomstående matgäster och
började med á la carte-servering mellan kl 12 och 15.30. En bra dag har
man 400 matgäster. Ortsbefolkningen och sommargäster är flitiga besökare
till restaurangen och fiket.
– Vi hade tidigare en skylt med en kniv och gaffel ute på vägen, men den
tog vi bort för tio år sedan, Vi hade inte kapacitet att ta emot fler.
Trots sin popularitet är det inte särskilt dyrt att bo på Holmhällar.
Priset för ett dubbelrum med egen dusch och toalett kostar 700 kronor
per person. Då ingår halvpension, alltså frukost och middag. Stugorna,
som är bokade i förväg, ligger på som mest 800 kronor per person.
– Det är viktigt att hålla en skälig prisnivå. Vi höjer priserna 3
procent varje år, eller i praktiken 6 procent vartannat år. Skulle vi
höja priserna väldigt mycket skulle vi nog riskera att tappa stamgäster,
säger Calle Hansén.
HOLMHÄLLARS RECEPT FÖR TROGNA GÄSTER
Inge ett förtroende
Tillgodose gästens behov
Skäliga priser
Den personliga kontakten
Håll en väl underhållen standard
Skynda långsamt med förändringar
Bevara natur och miljö
Kuriosa: Filmen Pensionat Oskar från 1995 med bland andra Loa Falkman och Stina Ekblad spelades in på Pensionat Holmhällar.
av NATHALIE MERVY-MANNER
Detta reportage publicerades ursprungligen i branschtidningen ”Besöksliv” i deras nov/dec nummer 2014.