Retropensionatet Holmhällar

Man får säga som prästen ”Det är mitt kall”, skämtar Calle Hansén som driver Pensionat Holmhällar tillsammans med sin fru Eva och barnen Olivia och Matilda.

Det var Calles pappa, Henry Hansén, som byggde upp verksamheten på Holmhällar 1949. Inte visste han, att hans son i framtiden skulle driva det tillsammans med Eva, vars pappa det var som sålde marken. Cirkeln är sluten.
Stugorna är visserligen renoverade eller nybyggda men ändå syns ingen skillnad mellan nutid och hur det såg ut på 50-talet, för här ska det se ut som det alltid har gjort. Det är så stamgästerna vill ha det. Stamgästrekordet är förresten 55 år, gjort av en nära släkting till Lars Gyllensten som skrev sina böcker i en av stugorna. Skrivmaskinen finns förresten kvar i en monter på pensionatet.

Varje söndag är det söndagsstek,  för så har det alltid varit. Alla gäster får en egen servettväska, med den markerar du din sittplats. När du sedan lämnar bordet och dukar av – det gör alla – lämnar du glasen och din servettväska, där sitt namn står, för att serveringspersonalen ska kunna se vad du har druckit och lägga det till notan som du betalar vid utcheckning.

Bamseklubbar eller dylika aktiviteter hittas inte här utan det är naturen och lugnet som är den stora behållningen. Det enda du behöver tänka på är att komma i tid till middagen. Prick 17:00 är det kvällsmål och den som kommer senare blir utan. Vid det klockslaget står nämligen maten på bordet. Och av respekt för såväl kokkonst som personalens arbetstider ska tiderna hållas. Som handen i handsken för den moderna människan som vill komma ifrån ett slag.

OM HOLMHÄLLAR:
Holmhällar hör till Vamlingbo socken. Vid badstranden finns ett raukområde och naturreservat som är cirka en kilometer långt och sträcker sig från Skvalpvik i norr till Holms fiskeläge i väst. Utanför ligger ön Heligholmen.

En kort period gick stället under namnet ”Pensionat Oskar” då filmen med samma titel spelades in här. Medverkade gjorde bland annat Loa Falkman och Stina Ekblad.

Tips: Om du tar en kvällspromenad till stranden eller på ängarna, ta med en ficklampa för att undvika att vricka foten i ett kaninhål.

Publicerad 2015-05-27
Av: Lillebi Eriksson
Bild: Tobias Wallström
Gotland Just nu